Behandlingar

Naglar

Jag klipper och formar naglar samt filar kanterna mjuka. Droppar på Myrraolja som mjukar upp naglarna samt är mycket välgörande mot nageltrång. Myrraolja finns att köpa hos mig för god egenvård.

Nageltrångsbehandling

Vid en nageltrångsbehandling klipper jag bort nageln som växer ned i hudkanten, rengör och lägger på en avlastning samt droppar på Myrraolja som även är antibakteriell. Vid en inflammation lägger jag på ett omslag som lugnar ned det angripna området. Inåtväxande eller inåtrullade naglar kan behöva rätas ut för att inte växa in i huden igen och då kan jag klistra på en avlång plastplatta, s k Podofix, längst in på nageln för att växa ut med nageln och därmed räta ut den.

Fot- och nagelsvamp

Nagelsvamp har ofta börjat som fotsvamp, vilket är samma typ av svamp fast på olika ställen. Fotsvamp yttrar sig gärna som skinnflått mellan tårna och ev förtjockad fotsula eller ett puderliknande skikt. Naglar som angrips av svamp tjocknar och blir ofta gulbruna i färgen. Alla naglarna är smittade av svampen men det syns vanligtvis bara på några naglar, ofta stortånageln och några till på en fot eller båda. Jag slipar ned de angripna naglarna och lägger på ett passande medel, som även går att köpa hos mig.

Många tror att de har nagelsvamp men det är inte säkert att det stämmer. Det bästa och snabbaste sättet att få reda på det är ett nagelsvampstest som görs av mig under en behandling. Det tar 10 minuter att få resultatet.

Vårtbehandling

Vårtor orsakas av ett virus som tar sig in i den yttre hudbarriären. Det sker oftast när man är barfota i fuktiga och blöta miljöer som t ex duschgolv tillsammans med andra människor. Badskor är ett måste för att undvika att smittad.

Vårtbehandlingen består av att skrapa fram vårtan samt att lägga på ett passande medel. Räkna med flera behandlingar.

Liktornsbehandling

Liktorn är en förhårdnad av huden på ett specifikt ställe där den går in i hudlagren som en liten tagg eller hudspik, vilket kan göra ont vid gång. Jag skär försiktigt bort den överflödiga huden samt tar bort den hårda kärnan i mitten. Ofta försvinner smärtan med en gång. Avlastar området om det behövs. Räkna med en timmes behandlingstid vid många liktornar.

Förhårdnader och sprickor

Förhårdnader och sprickor kan finnas över hela foten, vanligast är hälsprickor vid hälens kant. Orsaken är oftast torra fotsulor utan att man smörjer dem regelbundet. Sprickorna kan vara djupa och blödande och kan i värsta fall orsaka infektioner. Stora sprickor rengör jag och limmar ihop. Vanliga sprickor skrapar jag bort den hårda huden på och sedan filar och smörjer jag med en passande fotkräm. Regelbunden smörjning med fotkräm eller salva ger sköna fotsulor, undvik för mycket och för hårt filande med fotfil.

Förebyggande friskvård

Fotvård som förebyggande friskvård

Har din arbetsgivare avtal med Epassi eller ger de friskvårdsbidrag så kan du använda det hos mig. Det tillkommer moms på förebyggande fotvård, så tänk på att fråga din arbetsgivare vad som gäller där du arbetar. Denna typ av friskvårdsbehandling innefattar enbart förebyggande behandling och inte t ex vårtbehandling, akut nageltrång. Vid dessa fotproblem så boka exempelvis Medicinsk fotvård.

Tilläggs­behandlingar

Podofix nagelkorrigering – hjälp vid återkommande nageltrång
Podofix är en liten plastplatta med en metalltråd i som klistras fast vid nagelroten och får nageln att växa rakt och inte ned i hudkanten. Det är en enkel och smärtfri metod och kan göras om tills nageln växer rakt.

Silikoninlägg
Vid exempelvis återkommande liktornar mellan tårna, sneda stortår pga hallux valgus, överridande tår osv kan silikoninlägg vara till stor hjälp. Silikon är en tvåkomponents lera som härdar och bildar ett helt personligt inlägg. Det provas hos mig och ska kännas bra vid gång och rörelse samt avlasta där det bäst behöv

Nagelsvamptest
Ett snabbt, enkelt och tillförlitligt test för att se om det är nagelsvamp eller ej. Görs under behandling och tar 10 minuter för att få svar.

Är du intresserad av medicinsk fotvård på Södermalm?

Boka tid direkt