Förhårdnader och sprickor

Fotvård för förhårdnader

Förhårdnader under fötterna är vanligt förekommande. De kan i resultera i hudsprickor, främst runt kanten på hälarna. Vid djupa sprickor kan det börja blöda, göra ont och huden kan vara tjock och ev. raspig.
Det bästa är att smörja fotsulan regelbundet vilket gör att huden förblir mjuk och smidig och så att inga djupare sprickor uppstår. Är skadan redan skedd så kan man limma ihop huden om sprickan är djup och svår att behandla för tillfället, för att sedan läkning skett skrapa bort överflödig hud.
Orsaker till torr hud och sprickor är flera. Vintertid är luften torr och elementen torkar ut inomhusluften. Sommartid går många i öppna skor, t ex flip flops, och då finns ingen strumpa, och kanske inte heller någon hälkappa, som bibehåller fukten och formen vid hälens kanter vilket kan göra att det bildas sprickor.
Att fila för mycket på fotsulorna gör dem tunna och sköra. Fotsulorna behöver i första hand en passande fotkräm eller salva, i andra hand filning som i normala fall bör göras ganska sällan. En fotfil med sandpapper är bäst, då går det att byta ut pappret vid behov.
fotvård förhårdnader
Andra typer av fotfilar i metall eller olika grova material mot huden gör att huden kan skadas och förhårdnader växer på i ännu snabbare då huden reagerar mot det överdrivna filandet.
Alltså: måttligt filande på fotsulorna men desto mer smörjande så blir fötterna mjuka och smidiga!
Trånga skor av olika slag och även inlägg i skor kan göra så att det blir trångt i skorna. Det bidrar till ihopklämda tår och ger ofta förhårdnader. Använd skor som är rymliga och där tårna kan röra sig fritt, vilket är viktigt för balans och stabilitet.
Sjukdomar som t ex diabetes gör att det är extra viktigt att ta hand om fötterna, liksom eksem, psoriasis eller andra typer av hudsjukdomar kan göra att det bildas förhårdnader och sprickor. Graviditet samt ökad vikt kan, förutom att ev. ge sprickor, även ändra storlek och utformning på fötterna.
Kom på en välgörande fotvård för förhårdnader där jag ser vad som behöver göras och ge tips och råd för god egenvård!
Du kan även se mina andra fotbehandlingar här.