Fot- och nagelsvamp

Behandling mot fotsvamp

Fot- och nagelsvamp är samma typ av svamp fast på olika ställen. Vanligaste sättet att få svamp är på fuktiga och blöta golv såsom i duschar och i simhallar. Det finns ofta en ärftlig benägenhet, och vanligtvis har man fått den hemifrån från en förälder eller närstående man delat badrum med.

Svampangrepp börjar gärna mellan tårna, speciellt mellan lilltån och intilliggande tå där huden kan vara lös vit och fuktig, ofta lite skinnflått eller ha lättblödande sår. Badskor av ett passande slag är ett måste för alla personer i allmänna bad- och duschutrymmen, då smittsamma sjukdomar såsom svamp och vårtor lätt sprids på de blöta golven.

Det är mycket viktigt att torka mellan tårna efter dusch och bad så inte svamp eller bakterier får fäste på den fuktskadade huden.

Fotsvampen kan synas över hela eller delar av fotsulorna och ha en tjock extra ”sula” eller se pudervit eller flagnig ut. Har man fått fot- och nagelsvamp är båda fötterna infekterade även om enbart ena foten eller naglarna ser drabbade ut.

behandling mot fotsvamp

Naglarna som angrips av svamp blir vanligtvis förtjockade med ett poröst lager under en hårdare övre nagelplatta, får brungula strängar som successivt växer in mot nagelroten. Naglarna har även ofta ha en karaktäristisk lukt.

Det är viktigt att så snabbt som möjligt söka vård och ta tag i problemet då svampen inte försvinner av sig själv och blir svårare att bli av med ju längre tiden går.

Jag gör ett nagelsvamp test på kliniken mot en lägre kostnad vid behandling, för att säkerställa en svampinfektion eller inte. Jag ger dig även tips och råd att tänka på och informerar om vidare komplementerande behandling mot fotsvamp.

Viktigt vid konstaterad svamp:

– tvätta alltid strumpor och sängkläder i 60 grader.
– använd med fördel strumpor med ullblandning, bomull som behåller fukten längre.
– ha luftiga skor samt byt skor ofta (ha gärna ett nagelsvamp medel i skorna).
– ha badskor i badrum hemma med familjen samt i allmänna våtrum med andra personer.
– ta tag i problem så snabbt som möjligt och gå först till en medicinsk fotvårdsterapeut som jag.